Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Great Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone
Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone
192 min
Sederhana
Add recipe
Back
13 1.1g / 13%
34 7.3g / 34%
53 11.4g / 53%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

(0)
192 Min
Sederhana

Bahan-bahan

10 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Kepingan Ikan
1 
Telur Putih
1  tsp
MAGGI® CukupRasa™
50  g
Lobak
50  g
Saderi
50  g
Abalone
2  sprigs
Daun Bawang
2  cm
Halia
300  ml
Air
1  tbsp
Stok Ayam Pekat MAGGI®
15  g
Sos Tiram MAGGI®
30  g
Goji Berries
15  g
Tepung Jagung
4 
Cendawan Kering Cina
2 
Cili
2  sprigs
Daun Ketumbar

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
7.31 g
Energy
86.76 kcal
Fats
1.18 g
Protein
11.46 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

192 Minit
  • Langkah 1

    120 Min
    Masukkan air secukupnya ke dalam slow cooker, kemudian satu tin abalone dan biarkan ia mereneh dalam suhu yang ditetapkan HIGH dalam 2- 3 jam untuk menaikkan rasa dan teksturnya.
  • Langkah 2

    1 Min
    Kemudian, alihkan dan biarkan sejuk.
  • Langkah 3

    5 Min
    Bagi penyediaan sos pula, didihkan air bersama Stok Ayam MAGGI® Stock, Sos Tiram MAGGI® dan cendawan shitake menggunakan induction cooker. Tekan START dan pilih MAX.
  • Langkah 4

    10 Min
    Bila pati sudah mendidih, kurangkan suhu kepada tahap 4 –5 dan biarkan ia mereneh. Pastikan cendawan sudah masak dan sekiranya belum, tambah air dan masak lebih lama.
  • Langkah 5

    5 Min
    Masukkan goji berries bila cendawan telah masak dan biarkan ia mereneh untuk beberapa minum sebelum masukkan perasa.
  • Langkah 6

    1 Min
    Pekatkan kuah dengan tepung jagung. Biarkan ia panas dalam induction cooker pada tahap 1.
  • Langkah 7

    30 Min
    Kemudian potong kepingan ikan kepada 13 x 4 cm. Gaulkan bersama telur putih dan MAGGI® CukupRasa™. Perap beberapa minit.
  • Langkah 8

    10 Min
    Potong isi sumbat lebih kurang 4cm panjang. Bahagikan sayur dan abalone sama rata untuk setiap ikan. Letakkan sayur dan abalone atas ikan dan gulung kemas-kemas. Ikan gulungan ikan dengan carikan daun bawang agar tidak terbuka.
  • Langkah 9

    1 Min
    Masukkan air ke dalam Cubie Oven, pilih mod HEALTHY STEAM dan tekan SET. Tetapkan suhu kepada 150 ̊C dan tekan START.
  • Langkah 10

    1 Min
    Kemudian, letakkan potongan halia tadi di atas pinggan bersama satu gulungan ikan. Barulah susun semua gulungan ikan lain di atas pinggan tadi.
  • Langkah 11

    1 Min
    Selepas panaskan ketuhar, ia akan berbunyi sebanyak 3 kali dan ikon “√” akan terpapar
  • Langkah 12

    6 Min
    Barulah masukkan ikan gulung tadi dan letakkan ia di atas dulang logam yang sedia ada dan tetapkan masa kepada 6 minit. Tekan butang START.
  • Langkah 13

    1 Min
    Selepas ikan selesai, keluarkan dari ketuhar. Susunkan 1 biji cendawan pada setiap kepinga ikan. Tuangkan sos.
Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 1 daripada 13

: Abalone

Masukkan air secukupnya ke dalam slow cooker, kemudian satu tin abalone dan biarkan ia mereneh dalam suhu yang ditetapkan HIGH dalam 2- 3 jam untuk menaikkan rasa dan teksturnya.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 2 daripada 13

Kemudian, alihkan dan biarkan sejuk.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 3 daripada 13

: MAGGI® Oyster Sauce, Shiitake Mushroom, MAGGI® Concentrated Chicken Stock

Bagi penyediaan sos pula, didihkan air bersama Stok Ayam MAGGI® Stock, Sos Tiram MAGGI® dan cendawan shitake menggunakan induction cooker. Tekan START dan pilih MAX.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 4 daripada 13

Bila pati sudah mendidih, kurangkan suhu kepada tahap 4 –5 dan biarkan ia mereneh. Pastikan cendawan sudah masak dan sekiranya belum, tambah air dan masak lebih lama.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 5 daripada 13

: Goji Berries

Masukkan goji berries bila cendawan telah masak dan biarkan ia mereneh untuk beberapa minum sebelum masukkan perasa.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 6 daripada 13

: Corn starch

Pekatkan kuah dengan tepung jagung. Biarkan ia panas dalam induction cooker pada tahap 1.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 7 daripada 13

: Egg White, Fish Fillet, MAGGI® CukupRasa™

Kemudian potong kepingan ikan kepada 13 x 4 cm. Gaulkan bersama telur putih dan MAGGI® CukupRasa™. Perap beberapa minit.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 8 daripada 13

: Abalone, Carrot, Spring Onion, Celery

Potong isi sumbat lebih kurang 4cm panjang. Bahagikan sayur dan abalone sama rata untuk setiap ikan. Letakkan sayur dan abalone atas ikan dan gulung kemas-kemas. Ikan gulungan ikan dengan carikan daun bawang agar tidak terbuka.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 9 daripada 13

Masukkan air ke dalam Cubie Oven, pilih mod HEALTHY STEAM dan tekan SET. Tetapkan suhu kepada 150 ̊C dan tekan START.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 10 daripada 13

: Ginger

Kemudian, letakkan potongan halia tadi di atas pinggan bersama satu gulungan ikan. Barulah susun semua gulungan ikan lain di atas pinggan tadi.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 11 daripada 13

Selepas panaskan ketuhar, ia akan berbunyi sebanyak 3 kali dan ikon “√” akan terpapar

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 12 daripada 13

Barulah masukkan ikan gulung tadi dan letakkan ia di atas dulang logam yang sedia ada dan tetapkan masa kepada 6 minit. Tekan butang START.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 13 daripada 13

Selepas ikan selesai, keluarkan dari ketuhar. Susunkan 1 biji cendawan pada setiap kepinga ikan. Tuangkan sos.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini