Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

(0)
192Min
Sederhana
Sajian enak penuh khasiat yang disaluti dengan keasyikan rasa sos abalone

Bahan-bahan

-
10 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500  g
Kepingan Ikan
1 
Telur Putih
1  sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
50  g
Lobak
50  g
Saderi
50  g
Abalone
2  tangkai
Daun Bawang
2  cm
Halia
300  ml
Air
1  sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
15  g
Sos Tiram MAGGI®
30  g
Goji Berries
15  g
Tepung Jagung
4 
Cendawan Kering Cina
2 
Cili
2  tangkai
Daun Ketumbar

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
86.76 kcal
Protein
11.46 g
Karbohidrat
7.31 g
Lemak
1.18 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

192 Minit
Langkah 1
120 Min
Masukkan air secukupnya ke dalam slow cooker, kemudian satu tin abalone dan biarkan ia mereneh dalam suhu yang ditetapkan HIGH dalam 2- 3 jam untuk menaikkan rasa dan teksturnya.
Langkah 2
1 Min
Kemudian, alihkan dan biarkan sejuk.
Langkah 3
5 Min
Bagi penyediaan sos pula, didihkan air bersama Stok Ayam MAGGI® Stock, Sos Tiram MAGGI® dan cendawan shitake menggunakan induction cooker. Tekan START dan pilih MAX.
Langkah 4
10 Min
Bila pati sudah mendidih, kurangkan suhu kepada tahap 4 –5 dan biarkan ia mereneh. Pastikan cendawan sudah masak dan sekiranya belum, tambah air dan masak lebih lama.
Langkah 5
5 Min
Masukkan goji berries bila cendawan telah masak dan biarkan ia mereneh untuk beberapa minum sebelum masukkan perasa.
Langkah 6
1 Min
Pekatkan kuah dengan tepung jagung. Biarkan ia panas dalam induction cooker pada tahap 1.
Langkah 7
30 Min
Kemudian potong kepingan ikan kepada 13 x 4 cm. Gaulkan bersama telur putih dan MAGGI® CukupRasa™. Perap beberapa minit.
Langkah 8
10 Min
Potong isi sumbat lebih kurang 4cm panjang. Bahagikan sayur dan abalone sama rata untuk setiap ikan. Letakkan sayur dan abalone atas ikan dan gulung kemas-kemas. Ikan gulungan ikan dengan carikan daun bawang agar tidak terbuka.
Langkah 9
1 Min
Masukkan air ke dalam Cubie Oven, pilih mod HEALTHY STEAM dan tekan SET. Tetapkan suhu kepada 150 ̊C dan tekan START.
Langkah 10
1 Min
Kemudian, letakkan potongan halia tadi di atas pinggan bersama satu gulungan ikan. Barulah susun semua gulungan ikan lain di atas pinggan tadi.
Langkah 11
1 Min
Selepas panaskan ketuhar, ia akan berbunyi sebanyak 3 kali dan ikon “√” akan terpapar
Langkah 12
6 Min
Barulah masukkan ikan gulung tadi dan letakkan ia di atas dulang logam yang sedia ada dan tetapkan masa kepada 6 minit. Tekan butang START.
Langkah 13
1 Min
Selepas ikan selesai, keluarkan dari ketuhar. Susunkan 1 biji cendawan pada setiap kepinga ikan. Tuangkan sos.
Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 1 daripada 13

: Abalone

Masukkan air secukupnya ke dalam slow cooker, kemudian satu tin abalone dan biarkan ia mereneh dalam suhu yang ditetapkan HIGH dalam 2- 3 jam untuk menaikkan rasa dan teksturnya.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 2 daripada 13

Kemudian, alihkan dan biarkan sejuk.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 3 daripada 13

: Sos Tiram MAGGI®, Cendawan Kering Cina, Stok Ayam Pekat MAGGI®

Bagi penyediaan sos pula, didihkan air bersama Stok Ayam MAGGI® Stock, Sos Tiram MAGGI® dan cendawan shitake menggunakan induction cooker. Tekan START dan pilih MAX.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 4 daripada 13

Bila pati sudah mendidih, kurangkan suhu kepada tahap 4 –5 dan biarkan ia mereneh. Pastikan cendawan sudah masak dan sekiranya belum, tambah air dan masak lebih lama.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 5 daripada 13

: Goji Berries

Masukkan goji berries bila cendawan telah masak dan biarkan ia mereneh untuk beberapa minum sebelum masukkan perasa.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 6 daripada 13

: Tepung Jagung

Pekatkan kuah dengan tepung jagung. Biarkan ia panas dalam induction cooker pada tahap 1.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 7 daripada 13

: Telur Putih, Kepingan Ikan, MAGGI® CukupRasa™

Kemudian potong kepingan ikan kepada 13 x 4 cm. Gaulkan bersama telur putih dan MAGGI® CukupRasa™. Perap beberapa minit.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 8 daripada 13

: Abalone, Lobak, Daun Bawang, Saderi

Potong isi sumbat lebih kurang 4cm panjang. Bahagikan sayur dan abalone sama rata untuk setiap ikan. Letakkan sayur dan abalone atas ikan dan gulung kemas-kemas. Ikan gulungan ikan dengan carikan daun bawang agar tidak terbuka.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 9 daripada 13

Masukkan air ke dalam Cubie Oven, pilih mod HEALTHY STEAM dan tekan SET. Tetapkan suhu kepada 150 ̊C dan tekan START.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 10 daripada 13

: Halia

Kemudian, letakkan potongan halia tadi di atas pinggan bersama satu gulungan ikan. Barulah susun semua gulungan ikan lain di atas pinggan tadi.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 11 daripada 13

Selepas panaskan ketuhar, ia akan berbunyi sebanyak 3 kali dan ikon “√” akan terpapar

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 12 daripada 13

Barulah masukkan ikan gulung tadi dan letakkan ia di atas dulang logam yang sedia ada dan tetapkan masa kepada 6 minit. Tekan butang START.

Ikan Gulung Kukus Dengan Sos Abalone

Langkah 13 daripada 13

Selepas ikan selesai, keluarkan dari ketuhar. Susunkan 1 biji cendawan pada setiap kepinga ikan. Tuangkan sos.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna