Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

2
36Min
Mudah
Kombinasi kelapa parut, cili, halia, kunyit hidup dan serai beraroma dibalut daun pisang…menu ikan sumbat yang cukup menggoda!

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

4 
Ikan Cencaru
0.5 sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
2 sudu besar
Minyak Masak
3 ulas
Bawang Putih
1 inci
Halia
0.5 inci
Kunyit
3 batang
Serai
60 g
MAGGI® Sambal Tumis
2 sudu kecil
Pes Asam Jawa
1 sudu kecil
Gula
1 sudu besar
MAGGI® CukupRasa™
4 keping
Daun Pisang
1 cawan
Kelapa parut

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
343.52 kcal
Karbohidrat
5.28 g
Protein
15.8 g
Lemak
28.01 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

36 Minit
Langkah 1
5 Min
Belahkan ikan cencaru dibahangian belakang. Perapkan ikan bersama MAGGI CukupRasa.
Langkah 2
3 Min
Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai.
Langkah 3
5 Min
Dalam periuk leper, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi.
Langkah 4
2 Min
Masukkan MAGGI Sambal Tumis, asam pes dan MAGGI CukupRasa. Gaul sehingga pecah minyak.
Langkah 5
3 Min
Gaulkan kelapa parut bersama pes sambal yang ditumis.
Langkah 6
3 Min
Sumbatkan adunan sambal kelapa didalam ikan. Balutkan ikan bersama daun pisang.
Langkah 7
15 Min
Panaskan periuk leper, dan masukkan 1 sudu besar minyak masak. Masukkan ikan dan bakar sehingga masak dengan api yang sederhana.
Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 1 daripada 7

: Ikan Cencaru, MAGGI® CukupRasa™

Belahkan ikan cencaru dibahangian belakang. Perapkan ikan bersama MAGGI CukupRasa.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 2 daripada 7

: Bawang Putih, Halia, Kunyit, Serai

Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 3 daripada 7

Dalam periuk leper, panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 4 daripada 7

: MAGGI® Sambal Tumis, Pes Asam Jawa, MAGGI® CukupRasa™

Masukkan MAGGI Sambal Tumis, asam pes dan MAGGI CukupRasa. Gaul sehingga pecah minyak.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 5 daripada 7

Gaulkan kelapa parut bersama pes sambal yang ditumis.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 6 daripada 7

: Daun Pisang

Sumbatkan adunan sambal kelapa didalam ikan. Balutkan ikan bersama daun pisang.

Ikan Cencaru Sumbat Sambal

Langkah 7 daripada 7

: Minyak Masak

Panaskan periuk leper, dan masukkan 1 sudu besar minyak masak. Masukkan ikan dan bakar sehingga masak dengan api yang sederhana.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna