Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dendeng Daging

0
61Min
Sederhana

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Daging Lembu
20 g
Halia
1 tangkai
Serai
2 L
Air
40 g
Minyak Jagung
40 g
Minyak Jagung
200 g
Bawang Besar
40 g
Bawang Putih
20 g
Halia
3 g
Biji Ketumbar
50 g
Cili Kering
45 g
Air
30 g
Kicap Manis
15 g
Kicap Pekat
12 g
MAGGI® CukupRasa™
24 g
Pes Asam Jawa

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
261.47 kcal
Karbohidrat
16.59 g
Protein
20.87 g
Lemak
12.8 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

61 Minit
Langkah 1
20 Min
Di dalam periuk, panaskan air bersama halia. Masukkan daging dan rebus sehingga empuk.
Langkah 2
10 Min
Selepas masak, ketepikan daging dan hiriskan setebal 1 cm tebal. Dengan menggunakan batu lesung, ketukkan daging sehingga sedikit leper. Ketepikan.
Langkah 3
10 Min
Panaskan minyak, gorengkan daging sehingga sedikit keperangan. Ketepikan diatas tisu dapur.
Langkah 4
10 Min
Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak, masukkan air, kicap manis, kicap pekat, MAGGI® CukupRasa™ dan asam jawa. Gaulkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.
Langkah 5
10 Min
Masukkan daging dan gaulkan sehingga sebati atau kuah melekat di daging.
Langkah 6
1 Min
Hidangkan panas.
Dendeng Daging

Langkah 1 daripada 6

: Daging Lembu, Halia, Serai, Air

Di dalam periuk, panaskan air bersama halia. Masukkan daging dan rebus sehingga empuk.

Dendeng Daging

Langkah 2 daripada 6

: Daging Lembu

Selepas masak, ketepikan daging dan hiriskan setebal 1 cm tebal. Dengan menggunakan batu lesung, ketukkan daging sehingga sedikit leper. Ketepikan.

Dendeng Daging

Langkah 3 daripada 6

: Daging Lembu, Minyak Jagung

Panaskan minyak, gorengkan daging sehingga sedikit keperangan. Ketepikan diatas tisu dapur.

Dendeng Daging

Langkah 4 daripada 6

: Minyak Jagung, Bawang Besar, Bawang Putih, Halia, Biji Ketumbar, Cili Kering, Air, Kicap Manis, Kicap Pekat, MAGGI® CukupRasa™, Pes Asam Jawa

Tumiskan bahan yang dikisar sehingga pecah minyak, masukkan air, kicap manis, kicap pekat, MAGGI® CukupRasa™ dan asam jawa. Gaulkan sehingga kuah menjadi sedikit pekat.

Dendeng Daging

Langkah 5 daripada 6

Masukkan daging dan gaulkan sehingga sebati atau kuah melekat di daging.

Dendeng Daging

Langkah 6 daripada 6

Hidangkan panas.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna