Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Masak Hitam

4
44Min
Sederhana

Bahan-bahan

-
8 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Dada Ayam
2 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
4 
Bawang Kecil
3 ulas
Bawang Putih
1 inci
Halia
100 ml
Minyak Jagung
1 
Bawang Besar
2 ulas
Bawang Putih
10 g
Cili Kering
2 tangkai
Daun Kari
1 keping
Daun Pandan
2 
Buah Pelaga
1 
Bunga Lawang
2 
Cengkih
1 batang
Kayu Manis
2 tangkai
Serai
2 sudu besar
Puri Tomato
1 sudu besar
Sos Tomato MAGGI®
4 sudu besar
Kicap Manis
60 g
Kicap Pekat
0.25 cawan
Air
2 sudu kecil
Gula Melaka
1 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1 
Bawang Holland
1 
Tomato
1 
Cili Hijau

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
137.02 kcal
Karbohidrat
14.31 g
Protein
16.48 g
Lemak
1.42 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

44 Minit
Langkah 1
5 Min
Dalam mangkuk, gaulkan ayam, bahan yang ditumbuk dan Sos Tiram MAGGI®. Ayam Masak Hitam
Langkah 2
20 Min
Perapkan selama 15 – 20 minit sementara, menyediakan bahan yang seterusknya. Ayam Masak Hitam
Langkah 3
10 Min
Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar (bawang merah, bawang putih, cili kering), daun kari, daun pandan, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkir, kayu manis dan serai sehingga wangi dan pecah minyak. Ayam Masak Hitam
Langkah 4
3 Min
Masukkan perapan ayam, tumiskan sehingga ayam menjadi separuh masak. Ayam Masak Hitam
Langkah 5
5 Min
Masukkan tomato puree, Sos Tomato Maggi®, kicap manis, kicap pekat, air, gula Melaka dan Sos Tiram MAGGI®. Gaulkan sehingga sebati dan masak. Ayam Masak Hitam
Langkah 6
1 Min
Masukkan bahan hiasan dan tumis selama seminit. Hidangkan panas. Ayam Masak Hitam
Ayam Masak Hitam

Langkah 1 daripada 6

: Dada Ayam, Sos Tiram MAGGI®, Bawang Kecil, Bawang Putih, Halia

Dalam mangkuk, gaulkan ayam, bahan yang ditumbuk dan Sos Tiram MAGGI®.

Ayam Masak Hitam

Langkah 2 daripada 6

Perapkan selama 15 – 20 minit sementara, menyediakan bahan yang seterusknya.

Ayam Masak Hitam

Langkah 3 daripada 6

: Minyak Jagung, Bawang Besar, Bawang Putih, Cili Kering, Daun Kari, Daun Pandan, Buah Pelaga, Bunga Lawang, Cengkih, Kayu Manis, Serai

Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar (bawang merah, bawang putih, cili kering), daun kari, daun pandan, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkir, kayu manis dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.

Ayam Masak Hitam

Langkah 4 daripada 6

: Dada Ayam

Masukkan perapan ayam, tumiskan sehingga ayam menjadi separuh masak.

Ayam Masak Hitam

Langkah 5 daripada 6

: Puri Tomato, Sos Tomato MAGGI®, Kicap Manis, Kicap Pekat, Air, Sos Tiram MAGGI®

Masukkan tomato puree, Sos Tomato Maggi®, kicap manis, kicap pekat, air, gula Melaka dan Sos Tiram MAGGI®. Gaulkan sehingga sebati dan masak.

Ayam Masak Hitam

Langkah 6 daripada 6

: Bawang Holland, Tomato, Cili Hijau

Masukkan bahan hiasan dan tumis selama seminit. Hidangkan panas.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 1

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna
L Lukmancs
Uhr

Saya sangat suka tapi ada beberapa kelemahan yang perlu ditambah baikan seperti :- 1) perlu dinyatakan atau ditanda setiap bahan² yang perlu ditumbuk atau dikisar..

Komen