Ayam Masak Hitam
44Min
Sederhana
500 g
Dada Ayam
2 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
4
Bawang Kecil
3 ulas
Bawang Putih
1 inci
Halia
100 ml
Minyak Jagung
1
Bawang Besar
2 ulas
Bawang Putih
10 g
Cili Kering
2 tangkai
Daun Kari
1 keping
Daun Pandan
2
Buah Pelaga
1
Bunga Lawang
2
Cengkih
1 batang
Kayu Manis
2 tangkai
Serai
2 sudu besar
Puri Tomato
1 sudu besar
Sos Tomato MAGGI®
4 sudu besar
Kicap Manis
60 g
Kicap Pekat
0.25 cawan
Air
2 sudu kecil
Gula Melaka
1 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1
Bawang Holland
1
Tomato
1
Cili Hijau
.
Nilai pemakanan
Tenaga
137.02 kcal
Karbohidrat
14.31 g
Protein
16.48 g
Lemak
1.42 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
44 Minit
Langkah 1
5 Min
Dalam mangkuk, gaulkan ayam, bahan yang ditumbuk dan Sos Tiram MAGGI®.

Langkah 2
20 Min
Perapkan selama 15 – 20 minit sementara, menyediakan bahan yang seterusknya.

Langkah 3
10 Min
Panaskan minyak, tumiskan bahan yang dikisar (bawang merah, bawang putih, cili kering), daun kari, daun pandan, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkir, kayu manis dan serai sehingga wangi dan pecah minyak.

Langkah 4
3 Min
Masukkan perapan ayam, tumiskan sehingga ayam menjadi separuh masak.

Langkah 5
5 Min
Masukkan tomato puree, Sos Tomato Maggi®, kicap manis, kicap pekat, air, gula Melaka dan Sos Tiram MAGGI®. Gaulkan sehingga sebati dan masak.

Langkah 6
1 Min
Masukkan bahan hiasan dan tumis selama seminit. Hidangkan panas.

Komen 1