Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Kurma Berkrim

0
40Min
Sederhana
Juadah seperti ini perlu disediakan dengan teliti, nikmati aroma serta kelazatan rempah-ratusnya.

Bahan-bahan

-
6 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 6 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

500 g
Dada Ayam
200 g
Ubi Kentang
5 sudu besar
Minyak Jagung
2 batang
Kayu Manis
3 
Bunga Lawang
4 
Buah Pelaga
1 
Bawang Besar
3 cm
Halia
4 ulas
Bawang Putih
2 tangkai
Serai
50 g
Serbuk Kurma
2 cawan
Air
2 
Kiub Pati Ayam MAGGI®
1 sudu kecil
MAGGI® CukupRasa™
3 cawan
Air
1 cawan
Susu sejat
4 
Cili Merah
100 g
Daun Bawang
2 
Bawang Besar
1 
Tomato

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
308.83 kcal
Karbohidrat
23.37 g
Protein
24.22 g
Lemak
14.23 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

40 Minit
Langkah 1
5 Min
Selepas ayam dibuang tulangnya, basuh dengan air sejuk. Kemudian dipotong dalam ketulan saiz besar.
Langkah 2
3 Min
Kisar bawang besar, halia, bawang putih dan serai secara berasingan dalam pengisar. Ketepikannya.
Langkah 3
7 Min
Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi dengan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga beraroma.
Langkah 4
3 Min
Kemudian, masukkan ketulan ayam dan kacau hingga sebati.
Langkah 5
7 Min
Masukkan serbuk kurma dan 2 cawan air. Kacau dan masak hingga ayam empuk.
Langkah 6
15 Min
Bila kuah kurma mula menggelegak, masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI®, MAGGI® CukupRasa™, 3 cawan air, susu sejat, cili merah, daun bawang, bawang yang dipotong berbaji dan tomato. Gaul dan biar reneh.
Ayam Kurma Berkrim

Langkah 1 daripada 6

: Dada Ayam

Selepas ayam dibuang tulangnya, basuh dengan air sejuk. Kemudian dipotong dalam ketulan saiz besar.

Ayam Kurma Berkrim

Langkah 2 daripada 6

: Bawang Besar, Halia, Bawang Putih, Serai

Kisar bawang besar, halia, bawang putih dan serai secara berasingan dalam pengisar. Ketepikannya.

Ayam Kurma Berkrim

Langkah 3 daripada 6

: Minyak Jagung, Kayu Manis, Bunga Lawang, Buah Pelaga, Bawang Besar, Halia, Bawang Putih, Serai

Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi dengan kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga beraroma.

Ayam Kurma Berkrim

Langkah 4 daripada 6

Kemudian, masukkan ketulan ayam dan kacau hingga sebati.

Ayam Kurma Berkrim

Langkah 5 daripada 6

: Dada Ayam, Serbuk Kurma, Air

Masukkan serbuk kurma dan 2 cawan air. Kacau dan masak hingga ayam empuk.

Ayam Kurma Berkrim

Langkah 6 daripada 6

: Kiub Pati Ayam MAGGI®, MAGGI® CukupRasa™, Air, Susu sejat, Cili Merah, Daun Bawang, Bawang Besar, Tomato

Bila kuah kurma mula menggelegak, masukkan Kiub Pati Ayam MAGGI®, MAGGI® CukupRasa™, 3 cawan air, susu sejat, cili merah, daun bawang, bawang yang dipotong berbaji dan tomato. Gaul dan biar reneh.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna