Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
MyMenu IQ™
X
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Good Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Back
Your Selection (1)
Back
53 20.3g / 53%
10 8.8g / 10%
37 33.2g / 37%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips
  • Tip 1

  • Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Ayam Kampung Panggang Dengan Halia, Cendawan Shiitake Dan Telur

(0)
50 Min
Mudah

Bahan-bahan

8 hidangan

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 8 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan:

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Ayam Kampung
1  tbsp
Minyak Masak
8  slice
Halia Tua
2 
Bunga Lawang
8  pcs
Cendawan Shiitake kering LABEL UJIAN
4 
Telur Rebus
2  sprigs
Daun Ketumbar
1  tbsp
Sos Tiram MAGGI®
1  tbsp
Kicap Pekat
1  tsp
Minyak Bijan
1  cube
Kiub Pati Ayam MAGGI®
2  tsp
Gula
500  ml
Air

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
.

Nilai pemakanan

Carbohydrates
8.87 g
Energy
351.11 kcal
Fats
20.33 g
Protein
33.27 g
Maklumat setiap hidangan

Langkah Penyediaan

50 Minit
  • Langkah 1

    3 Min
    Panaskan minyak masak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan bunga lawang dan tumis hingga keperangan.
  • Langkah 2

    5 Min
    Kemudian, masukkan campuran perasa dan biarkan mendidih. Bila ia mula menggelegak, masukkan kepingan ayam.
  • Langkah 3

    40 Min
    Masukkan pula cendawan Shiitake. Turunkan suhu kepada sederhana, masukkan telur rebus dan biarkan ia mereneh selama 30-40 minit atau sehingga ayam benar-benar masak dan kuah semakin sedikit serta menjadi pekat.
  • Langkah 4

    1 Min
    Setelah siap, senduk ayam keluar, telur dibelah dua dan hiaskan dengan daun ketumbar.
  • Langkah 5

    1 Min
    Hidangkan dengan nasi kukus.
Ayam Kampung Panggang Dengan Halia, Cendawan Shiitake Dan Telur

Langkah 1 daripada 5

: Ginger, Bunga Lawang, Oil

Panaskan minyak masak dalam kuali. Bila minyak dah panas, masukkan bunga lawang dan tumis hingga keperangan.

Ayam Kampung Panggang Dengan Halia, Cendawan Shiitake Dan Telur

Langkah 2 daripada 5

: Kiub Pati Ayam MAGGI®, Ayam Kampung, MAGGI® Oyster Sauce, Minyak Bijan, Water, Sugar, Kicap Pekat

Kemudian, masukkan campuran perasa dan biarkan mendidih. Bila ia mula menggelegak, masukkan kepingan ayam.

Ayam Kampung Panggang Dengan Halia, Cendawan Shiitake Dan Telur

Langkah 3 daripada 5

: Cendawan Shiitake kering, Egg

Masukkan pula cendawan Shiitake. Turunkan suhu kepada sederhana, masukkan telur rebus dan biarkan ia mereneh selama 30-40 minit atau sehingga ayam benar-benar masak dan kuah semakin sedikit serta menjadi pekat.

Ayam Kampung Panggang Dengan Halia, Cendawan Shiitake Dan Telur

Langkah 4 daripada 5

Setelah siap, senduk ayam keluar, telur dibelah dua dan hiaskan dengan daun ketumbar.

Ayam Kampung Panggang Dengan Halia, Cendawan Shiitake Dan Telur

Langkah 5 daripada 5

Hidangkan dengan nasi kukus.

Resipi dalam PDF

Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini