Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ayam Halia 20 Minit

0
32Min
Mudah
Sajian ayam memang mudah disediakan kerana ia hanya memerlukan bahan-bahan asas yang segar.

Bahan-bahan

-
4 hidangan
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 4 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

2 sudu besar
Minyak Jagung
500 g
Dada Ayam
1 
Bawang
5 cm
Halia
4 ulas
Bawang Putih
4 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1 sudu kecil
Kicap Pekat
0.5 sudu kecil
Lada Putih
2 
Cili Merah
100 g
Daun Bawang

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
242.32 kcal
Karbohidrat
10.82 g
Protein
29.83 g
Lemak
8.5 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

32 Minit
Langkah 1
10 Min
Mula-mula sekali jangan lupa untuk nyahbekukan ayam ada terlebih dahulu sementara menyediakan bahan-bahan lain. Kemudian potong ayam dan hiris bawang besar, halia dan bawang putih nipis-nipis sebelum diasingkan.
Langkah 2
2 Min
Panaskan kuali, masukkan 2 sudu besar minyak masak dan tunggu sehingga panas. (Untuk periksa minyak betul-betul panas ia akan meruapkan haba.)
Langkah 3
1 Min
Kemudian tumis bawang besar, halia dan bawang putih hingga naik bau.
Langkah 4
7 Min
Selepas itu goreng ayam sehingga warna kekuningan dan garing
Langkah 5
1 Min
Tambahkan Sos Tiram MAGGI®, kicap pekat dan serbuk lada putih.
Langkah 6
10 Min
Biarkan hingga kuah nampak pekat atau sehingga sekata dan ayam telah masak elok. Tambah cili dan daun bawang.
Langkah 7
1 Min
Hidangkan bersama nasi panas! Selamat menjamu selera!
Ayam Halia 20 Minit

Langkah 1 daripada 7

: Dada Ayam, Bawang, Halia, Bawang Putih

Mula-mula sekali jangan lupa untuk nyahbekukan ayam ada terlebih dahulu sementara menyediakan bahan-bahan lain. Kemudian potong ayam dan hiris bawang besar, halia dan bawang putih nipis-nipis sebelum diasingkan.

Ayam Halia 20 Minit

Langkah 2 daripada 7

: Minyak Jagung

Panaskan kuali, masukkan 2 sudu besar minyak masak dan tunggu sehingga panas. (Untuk periksa minyak betul-betul panas ia akan meruapkan haba.)

Ayam Halia 20 Minit

Langkah 3 daripada 7

: Minyak Jagung, Bawang, Halia, Bawang Putih

Kemudian tumis bawang besar, halia dan bawang putih hingga naik bau.

Ayam Halia 20 Minit

Langkah 4 daripada 7

: Dada Ayam

Selepas itu goreng ayam sehingga warna kekuningan dan garing

Ayam Halia 20 Minit

Langkah 5 daripada 7

: Sos Tiram MAGGI®, Lada Putih

Tambahkan Sos Tiram MAGGI®, kicap pekat dan serbuk lada putih.

Ayam Halia 20 Minit

Langkah 6 daripada 7

: Cili Merah, Daun Bawang

Biarkan hingga kuah nampak pekat atau sehingga sekata dan ayam telah masak elok. Tambah cili dan daun bawang.

Ayam Halia 20 Minit

Langkah 7 daripada 7

Hidangkan bersama nasi panas! Selamat menjamu selera!

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna