Ayam Claypot Dengan Sos Tiram MAGGI
95Min
Sederhana
Keempukan ayam dalam sos sungguh lazat.
1.5 kg
Paha Ayam
2 sudu kecil
Stok Ayam Pekat MAGGI®
2 sudu kecil
Gula
0.5 sudu kecil
Lada Putih
2 sudu kecil
Minyak Bijian
0.5 sudu besar
Sos Tiram MAGGI®
1 sudu kecil
Gula
200 ml
Air
1 sudu besar
Tepung Jagung
1 sudu besar
Minyak Masak
5 keping
Halia
1 sudu besar
Bawang Putih
1 tangkai
Daun Bawang
1
Bawang
5
Cendawan Hitam
1
Lobak Merah
2 tangkai
Cili Merah
.
Nilai pemakanan
Tenaga
468.78 kcal
Karbohidrat
8.24 g
Protein
31.77 g
Lemak
33.71 g
Maklumat setiap hidangan
Langkah Penyediaan
95 Minit
Langkah 1
60 Min
Gaul ayam dengan perapan, dan perap 2 jam atau semalaman.
Langkah 2
10 Min
Panaskan minyak, tumis halia, bawang putih, daun bawang dan cendawan hingga naik bau. Masukkan ayam dan kacau.
Langkah 3
15 Min
Masukkan perasa, lobak merah, cili merah dan biar merenih hingga ayam empuk. Pekatkan sos dengan air tepung jagung.
Langkah 4
10 Min
Masukkan ayam dalam belanga tahan panas dan didihkan sekali lagi. Hidang panas-panas.
Komen 0