Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
60 of 100
Seimbangkan hidangan anda
MyMenu IQ™
60 of 100
Sederhana
Hidangan anda seimbang
Back
Apakah maksud hidangan seimbang?

Hidangan seimbang terdiri daripada pelbagai kumpulan makanan dan nutrien penting.

MyMenu IQ™ memberikan skor nutrisi berdasarkan kandungan tenaga & nutrien dalam hidangan dan sumbangan dalam membantu mencapai saranan keperluan nutrisi harian dewasa 2000kcal/hari.

MyMenu IQ ™ membantu anda memilih menu seimbang pada skala dari 0 hingga 100, dengan fokus pada hidangan utama.

Apakah maksud skor MyMenu IQ™?
Tingkatkan keseimbangan hidangan anda (0 - 44)
Tingkatkan kesimbangan nutrisi menu ini untuk membantu anda mencapai saranan keperluan nutrien.
Sederhana (45 - 69)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Seimbang (70 - 100)
Menu ini adalah seimbang dan membekalkan kepelbagaian dari segi kumpulan makanan dan nutrien penting.
Skor MyMenu IQ™ merujuk kepada skor untuk resipi digital seperti terkandung di dalam laman web. Maklumat komposisi pemakanan untuk bahan-bahan adalah berdasarkan sumber dari pangkalan data komposisi makanan seperti USDA SR28, BLS32, Komposisi Makanan Malaysia, Komposisi Makanan Singapura dan juga label makanan.
Protein
24.6g / 43%
Pecahan kandungan tenaga menunjukkan jumlah makronutrien (iaitu karbohidrat, protein dan lemak) yang terkandung dalam satu hidangan dan sumbangan relatifnya (dalam%) terhadap jumlah kandungan tenaga hidangan.

Tips nutrisi

  • Hidangan Seimbang

Kari Kambing Gajus Berempah

(0)
30Min
Sederhana
Sajikan kari kambing kegemaran keluarga anda Deepavali ini! Hanya guna Stok MAGGI®️Ayam Pekat & MAGGI®️ Pes Sambal Tumis untuk hidangan lazat yang mudah. Hidangkan bersama nasi atau cicah dengan tosai/capati untuk hidangan lengkap!

Bahan-bahan

-
10
+

Hidangan ini telah dioptimumkan untuk 10 hidangan. Kuantiti dan masa mungkin perlu dipelbagaikan. Di sini anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai ukuran bahagian yang disesuaikan: Di sini

2  sudu besar
Minyak Sapi
2 
Buah Pelaga
10 
Serbuk Lada Hitam
2  keping
Daun Bay
55  g
Bawang Kuning
1  kg
Kambing
4  sudu besar
Bawang Goreng
350  ml
Air
1  sudu besar
Stok Ayam Pekat MAGGI®
20  g
Kacang Gajus
4 
Buah Pelaga
4 
Cengkih
2  batang
Kayu Manis
2 
Tomato
4  ulas
Bawang Putih
2  cm
Halia
60  g
MAGGI® Sambal Tumis
0.33  sudu kecil
Serbuk Kunyit
1  sudu besar
Serbuk Cili
1.5  sudu besar
Serbuk Ketumbar
0.5  sudu besar
Serbuk Jintan Putih

Tip dan petua

5 petua & tip terbaik kami untuk saiz bahagian yang disesuaikan.

Eksport bahan

Pilih dari senarai bahan bahan

Salinan
Bahan kini terdapat di papan keratan anda
.

Nilai pemakanan

Tenaga
226.76 kcal
Protein
24.64 g
Karbohidrat
8.75 g
Lemak
10.84 g
Maklumat setiap hidangan
Jom Masak

Langkah Penyediaan

30 Minit
Untuk Penyediaan Pes Kacang Gajus dan Tomato
5 Min
Sangaikan kacang gajus, buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis sehingga wangi. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus. Tambahkan tomato, kisarkan sehingga menjadi pes.
Untuk Memasak Kari
3 Min
Panaskan minyak. Tumis bawang, buah pelaga, lada hitam dan daun salam. Goreng hingga wangi.
Langkah 3
5 Min
Masukkan daging kambing dan kacau hingga separuh masak. Masukkan gabungan rempah dan kacau 3-5 minit dengan api kecil.
Langkah 4
8 Min
Masukkan pes kacang gajus dan tomato, halia, bawang putih, dan MAGGI® Sambal Tumis. Kacau sehingga naik minyak. Masukkan bawang goreng selama 2 minit.
Langkah 5
9 Min
Masukkan air dan MAGGI® Stok Ayam Pekat. Renehkan sehingga daging kambing lembut.
Kari Kambing Gajus Berempah

Untuk Penyediaan Pes Kacang Gajus dan Tomato daripada 5

Sangaikan kacang gajus, buah pelaga, cengkih, kulit kayu manis sehingga wangi. Masukkan semua bahan ke dalam pengisar. Kisar sehingga halus. Tambahkan tomato, kisarkan sehingga menjadi pes.

Kari Kambing Gajus Berempah

Untuk Memasak Kari daripada 5

Panaskan minyak. Tumis bawang, buah pelaga, lada hitam dan daun salam. Goreng hingga wangi.

Kari Kambing Gajus Berempah

Langkah 3 daripada 5

Masukkan daging kambing dan kacau hingga separuh masak. Masukkan gabungan rempah dan kacau 3-5 minit dengan api kecil.

Kari Kambing Gajus Berempah

Langkah 4 daripada 5

Masukkan pes kacang gajus dan tomato, halia, bawang putih, dan MAGGI® Sambal Tumis. Kacau sehingga naik minyak. Masukkan bawang goreng selama 2 minit.

Kari Kambing Gajus Berempah

Langkah 5 daripada 5

Masukkan air dan MAGGI® Stok Ayam Pekat. Renehkan sehingga daging kambing lembut.

Resipi dalam PDF
Muat turun
Share with friends

Aktifkan video

Anda telah mengklik pautan pihak ketiga dan akan meninggalkan laman web maggi.ng. Perhatikan bahawa kami tidak mempunyai kawalan terhadap platform pihak ketiga tersebut dan tidak menyokong atau menerima tanggungjawab untuk mereka, termasuk kandungan, ketepatan atau fungsinya. Oleh itu, interaksi anda dengan platform terpaut ini adalah risiko anda sendiri. Kami tidak menerima tanggungjawab atau tanggungjawab untuk platform pihak ketiga tersebut dan terma dan syarat mereka. Baca lebih lanjut dalam Syarat Penggunaan kami di sini

Thank you for your rating!
Kami menantikan ulasan anda!

Anda sudah menilai resipi / produk ini

Klik pada bilangan bintang yang ingin anda berikan: semakin tinggi bilangannya, semakin baik penilaiannya.

Hantar
Asset 10

Komen 0

0/4000
Sila masukkan nama pengguna yang sah. Pastikan mengandungi 3-15 aksara. Aksara A hingga Z dan 0 hingga 9 dibenarkan.
Nama pengguna